Bantingo ir
Kopenhagos dietos
Pasaulyje yra daugybė nutukusių
žmonių, sergančių įvairiomis su viršsvoriu susijusiomis ligomis. Nepaisant to,
sveikai maitintis, sportuoti ir net laikytis dietų tampa natūraliai ateinančiu
apsisprendimu, rodančiu žmogaus brandą, o kartu ir dėmesį savo sveikatai.
Taigi, kokios yra vienos populiariausių dietų?
Bantingo dieta
Viljamas Bantingas buvo žinomas
Londone įsikūrusio laidojimo biuro savininkas. Vyro kūno svoriui pasiekus 100
kg, gydytojai niekuo jam negalėjo padėti ir pasiūlė tiesiog susitaikyti su
esama situacija, tačiau vyrui toks pasiūlymas nepatiko. Jis iš savo mitybos
raciono išbraukė pieno produktus, alų, duoną bei cukrų ir taip išrado pirmąją
tikrą dietą. Bantingo išrasta dieta reikalavo valgyti tris kartus per dieną ir
įterpti užkandį, o pirmenybę teikti mėsai ir žuviai.
Bantingo dietos trūkumai:
• vartojant daug gyvulinių riebalų,
didėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis,
• reikės pamiršti ryžius, makaronus
ir desertus, taigi didžiausia tikimybė, kad pradėjusi laikytis dietos
užsimanysi būtent šių patiekalų.
• gali atsirasti vidurių
užkietėjimas bei blogas burnos kvapas,
Bantingo dietos privalumai:
• galima valgyti tiek baltymų ir riebalų
turinčio maisto, kiek tik norisi. Laikantis kitų dietų tokius patiekalus tektų
primiršti,
• valgydant mėsą rečiau jaučiamas
alkio jausmas,
• tai viena iš efektyviausių dietų,
kurių laikantis greitai ir ilgam netenkama svorio,
• šios dietos laikytis gana lengva,
nes jos pagrindas – įprastas maistas.
Bantingo dietos taisyklės
Bantingo dieta skatina valgyti mažai
angliavandenių turinčio maisto. Ypač didelis dėmesys yra skiriamas suvartojamų
riebalų kokybei. Dieta remiasi teiginiu, jog mažai angliavandenių ir pakankamai
sveikų riebalų turintis maistas padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir
taip numesti nereikalingą svorį.
Galima valgyti mėsą, žuvį,
kiaušinius, sūrius, patiekalus pagardinti majonezu, sviestu, grietine.
Griežtai draudžiama valgyti bandeles,
šokoladus, makaronus. Nepiktnaudžiauti vaisiais.
Bantingo dietos meniu
1 diena: Pusryčiai: 2 virti kiaušiniai, 2 pomidorai.
Pietūs: 150 g salotų, 100 g mėgiamos
mėsos, 30 g sūrio.
Užkandis: obuolys su migdolų
sirupu.
Vakarienė: 200 g traškios kiaulienos
su 100 g šviežių salotų, špinatų ir moliūgų, 80 g jogurto.
2 diena: Pusryčiai: 2 virti kiaušiniai, 80
g šoninės, 100 g vaisių.
Pietūs: 200 g salotų.
Užkandis: 150 g tuno.
Vakarienė: 150 g kepsnys, 100 g žalių
lapinių daržovių, žiedinių kopūstų ir brokolių.
3 diena: Pusryčiai: 150 g kokosų pieno kokteilis su bananais.
Pietūs: 200 g sriubos.
Užkandis: 100 g graikiško jogurto.
Vakarienė: 100 g keptos vištienos, 100 g graikiškų salotų.
4 diena: Pusryčiai: 100 g mišrių riešutų, 80
g graikiško jogurto.
Pietūs: 150 g salotų.
Užkandis: kietai virtas kiaušinis.
Vakarienė: 100 g keptos žuvies, 100 g špinatų ir moliūgo sėklų.
5 diena. Pusryčiai: 80 g kepsnys ir
kiaušinis.
Pietūs: 100 g pasirinktos mėsos ir 100 g daržovių.
Užkandis: avokadas.
Vakarienė: 80 g keptos vištienos krūtinėlės, 100 g šviežių salotų.
6 diena: Pusryčiai: kiaušinis ir 2 saldžios
bulvės.
Pietūs: sumuštinis su paprikos griežinėliais.
Užkandis: 50 g migdolo riešutų.
Vakarienė: 2 džiovinti pomidorai, 80 g šoninės.
7 diena: Pusryčiai: 2 kepti kiaušiniai, 100
g daržovių.
Užkandis: 100 g mėlynių ir 50 g migdolo riešutų.
Vakarienė: 80 g jautienos arba vištienos ir 100 g salotų, sumaišytų
alyvuogių aliejumi.
Kopenhagos dieta
Kopenhagos dieta – Danijos
karališkoje ligoninėje sukurtas mitybos planas, paremtas itin griežtomis
taisyklėmis ir apribojimais, tad labiausiai tinka stiprią valią turintiems
žmonėms. Laikantis Kopenhagos dietos galima atsikratyti net 10 nepageidaujamų
kilogramų.
Šios dietos principas – sumažintas
riebalų ir angliavandenių kiekis, o per parą suvartojamų kalorijų skaičius
tesiekia 600 kcal, todėl laikantis Kopenhagos dietos svoris krenta itin
greitai. Iš valgiaraščio išbraukiami tokie produktai kaip vaisiai,
bulvės, cukrus, makaronai ir grūdiniai produktai. Taip pat rekomenduojama
vartoti saikingai kiaušinius, mėsą, salotas, žuvį ir kavą.
Kopenhagos dietos trūkumai:
·
susilpnėja
koncentracija ir dėmesingumas,
·
jaučiamas
silpnumas ir mieguistumas,
·
tampama
dirglesniais,
·
alkio
jausmas, kurį rekomenduojama malšinti geriant vandenį ir įvairias arbatas,
trukdo susikaupti.
Kopenhagos dietos privalumai:
·
stipriai
pagreitėja medžiagų apykaita,
·
akivaizdus
rezultatas,
·
nustojus
laikytis dietos, dingę kilogramai nesugrįšta,
·
nyksta celiulitas.
Kopenhagos dietos taisyklės
Šios dietos laikytis galima tik 13
dienų. Valgyti reikia tris kartus per dieną, visada tuo pačiu metu. Pusryčius
rekomenduojama suvalgyti iki 9 val., pietus ‒ 12-14 val., o vakarienę ‒ 17-18
val. Būtina valgyti tik valgiaraštyje nurodytus produktus ir jų nekeisti
kitais. Svarbu išgerti ne mažiau nei 2 l vandens per dieną. Negalima
vartoti druskos ar kitų prieskonių. Griežtai draudžiama vartoti alkoholį,
saldumynus ir kitus užkandžius. Keptas maistas taip pat griežtai draudžiamas. Norint
galima sukeisti pietų ir vakarienės valgiaraštį, tačiau nepainioti dienų. Rekomenduojama
papildomai gerti vitaminų ir mineralų, kad organizmas nenusilptų. Sėkmingai
įveikus dietą, ją kartoti galima tik po dviejų metų. Baigus laikytis dietos,
suvartojamų kalorijų skaičių reikia didinti palaipsniui, kad organizmui nebūtų
šoko, o nukritę kilogramai ‒ nesugrįžtų.
Kopenhagos dietos meniu
1 diena: Pusryčiai: kavos puodelis su
šaukšteliu cukraus.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai ir 400 g virtų špinatų, 1 pomidoras.
Vakarienė: 200 g jautienos ir 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai ir 400 g virtų špinatų, 1 pomidoras.
Vakarienė: 200 g jautienos ir 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.
2 diena: Pusryčiai: kavos puodelis su
šaukšteliu cukraus.
Pietūs: 250 g kumpio ir natūralaus jogurto indelis.
Vakarienė: 200 g jautienos ir 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.
Pietūs: 250 g kumpio ir natūralaus jogurto indelis.
Vakarienė: 200 g jautienos ir 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.
3 diena: Pusryčiai: kavos puodelis su
šaukšteliu cukraus ir riekelė skrudintos baltos duonos.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai, 100 g lieso kumpio ir 150 g salotų.
Vakarienė: pomidoras, virtas salieras ir vaisius (pasirinktinai: obuolys, apelsinas ar kriaušė).
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai, 100 g lieso kumpio ir 150 g salotų.
Vakarienė: pomidoras, virtas salieras ir vaisius (pasirinktinai: obuolys, apelsinas ar kriaušė).
4 diena: Pusryčiai: kavos puodelis su
šaukšteliu cukraus ir riekelė skrudintos baltos duonos.
Pietūs: natūralaus jogurto indelis ir 200 ml apelsinų sulčių.
Vakarienė: kietai virtas kiaušinis, tarkuota morka, 250 g (rekomenduojama olandiško).
Pietūs: natūralaus jogurto indelis ir 200 ml apelsinų sulčių.
Vakarienė: kietai virtas kiaušinis, tarkuota morka, 250 g (rekomenduojama olandiško).
5 diena: Pusryčiai: tarkuota morka.
Pietūs: 200 g virtos žuvies su šaukštu sviesto ir citrinos sultimis.
Vakarienė: 250 g jautienos su trintu salieru.
Pietūs: 200 g virtos žuvies su šaukštu sviesto ir citrinos sultimis.
Vakarienė: 250 g jautienos su trintu salieru.
6 diena: Pusryčiai: kavos puodelis su
šaukšteliu cukraus ir riekelė skrudintos baltos duonos.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai ir tarkuota morka.
Vakarienė: 300 g vištienos ir 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai ir tarkuota morka.
Vakarienė: 300 g vištienos ir 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.
7 diena: Pusryčiai: arbatos puodelis be
cukraus.
Pietūs: tik vanduo.
Vakarienė: 200 g ėrienos ir obuolys.
Pietūs: tik vanduo.
Vakarienė: 200 g ėrienos ir obuolys.
8 diena: Pusryčiai: kavos puodelis su
šaukšteliu cukraus.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai ir 400 g virtų špinatų, pomidoras.
Vakarienė: 200 g jautienos, 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai ir 400 g virtų špinatų, pomidoras.
Vakarienė: 200 g jautienos, 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.
9 diena: Pusryčiai: kavos puodelis su
šaukšteliu cukraus.
Pietūs: 250 g kumpio ir natūralaus jogurto indelis.
Vakarienė: 250 g jautienos, 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.
Pietūs: 250 g kumpio ir natūralaus jogurto indelis.
Vakarienė: 250 g jautienos, 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.
10 diena: Pusryčiai: kavos puodelis su
šaukšteliu cukraus ir riekelė skrudintos baltos duonos.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai, 100 g lieso kumpio ir salotos.
Vakarienė: pomidoras, virtas salieras ir vaisius (pasirinktinai: obuolys, apelsinas ar kriaušė).
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai, 100 g lieso kumpio ir salotos.
Vakarienė: pomidoras, virtas salieras ir vaisius (pasirinktinai: obuolys, apelsinas ar kriaušė).
11 diena: Pusryčiai: kavos puodelis su
šaukšteliu cukraus ir riekelė skrudintos baltos duonos.
Pietūs: natūralaus jogurto indelis ir 200 ml apelsinų sulčių.
Vakarienė: vienas kietai virtas kiaušinis, tarkuota morka ir 250 g sūrio (rekomenduojama olandiško).
Pietūs: natūralaus jogurto indelis ir 200 ml apelsinų sulčių.
Vakarienė: vienas kietai virtas kiaušinis, tarkuota morka ir 250 g sūrio (rekomenduojama olandiško).
12 diena: Pusryčiai: tarkuota morka.
Pietūs: 200 g virtos žuvies su šaukštu sviesto ir citrinos sultimis.
Vakarienė: 250 g jautienos su trintu salieru.
Pietūs: 200 g virtos žuvies su šaukštu sviesto ir citrinos sultimis.
Vakarienė: 250 g jautienos su trintu salieru.
13 diena: Pusryčiai: kavos puodelis su
šaukšteliu cukraus ir riekelė skrudintos baltos duonos.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai ir tarkuota morka.
Vakarienė: nieko.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai ir tarkuota morka.
Vakarienė: nieko.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą