Maistingoji
lašiša
Lašiša tituluojama tikra galiūne,
esančia maisto piramidės viršuje dėl organizmui suteikiamos naudos ir geros sveikatos.
100 g lašišos yra net 21 gramas baltymų, todėl sportininkai ar svorį metantys
žmonės neįsivaizduoja savo maisto raciono be šio produkto. Be to, lašiša ne tik
didžiulis baltymų šaltinis atletams, bet ir puikus maistas norintiems išvengti
daugybės ligų, pagerinti savijautą. Lašišoje esančios omega-3 riebalų rūgštys
yra vienos iš dviejų riebalų rūgščių, reikalingų organizmui, todėl bent kelis
kartus per savaitę vartojant lašišą ne tik pagerės sveikata, susitprės kūnas,
bet ir organizmas taps atsparesnis ligoms.
Lašišos teigiamos savybės
Lašiša yra prisotinta baltymais ir
geraisiais riebalais, kurie ypatingai reikalingi žmogaus organizmui. Gerieji riebalai
padeda įsisavinti riebaluose tirpstančius vitaminus (A, D, E, K), suteikia
maisto produktams struktūrą ir skonį. Lašišoje gausu Omega-3 riebalų rūgščių,
kurios palaiko smegenų veiklą, gerina regėjimą, mažina riziką susirgti širdies
ligomis ar depresija ir palaiko gerą nuotaiką. Be to, valgant lašišą
apsisaugoma nuo inkstų vėžio, leukemijos, mielomos ir Hodginso limfomos. Kiti
privalumai:
Palaiko smegenų veiklą. Lašiša yra turtinga Omega-3 riebalų rūgštimis, kurios gerina žmogaus atmintį, atpalaiduoja smegenis ir apsaugo jas nuo problemų, kurios atsiranda didėjant žmogaus amžiui. Tokios problemos gali privesti prie Alzhaimerio ligos.
Pagerina regėjimą. Pagalvojus apie sritis, kuriose ypatingai reikalingas geras
regėjimas, dažnas susirūpina savo akių būkle. Omega-3 riebalų rūgštys ir
aminorūgštys esančios lašišoje pagerina akių sveikatą ir apsaugo nuo regos
suprastėjimo, akies sausėjimo ir nuovargio. Tyrimais nustatyta, kad šis
produktas padeda atsikratyti ir geltonosios dėmės degeneracijos, apsaugo nuo
glaukomos. Taigi žuvies taukai stiprina akių tinklainę.
Apsaugotas kūnas. Lašišoje yra daug seleno mineralo, kuris padeda apsaugoti kūną
nuo laisvųjų radikalų, atsirandančių dėl oksidacijos proceso, žalos. Laisvieji
radikalai silpnina ląsteles ir taip jos tampa labiau pažeidžiamos, didėja
tikimybė susirgti ligomis ir virusais.
Mažina kraujo spaudimą. Kenčiantiems nuo aukšto kraujo spaudimo patartina į savo racioną
įtraukti lašišą – joje esančios naudingosios medžiagos padeda kontroliuoti
aukštą kraujo spaudimą ir taip apsisaugoti nuo širdies smūgio ar insulto.
Sveika širdis. Tik trečdalis žmonių žino, jog širdies ligos (insultas, miokardo
infarktas, išeminės širdies ligos ir kt.) yra didžiausia moterų sveikatos
problema. Visame pasaulyje plačiai kalbama apie didėjantį moterų sergamumą
širdies ir kraujagyslių ligomis. Bet štai valgant lašišą bent du kartus per
savaitę šią riziką galima sumažinti. Tyrimų duomenimis, per dieną suvalgantiems
ne mažiau kaip 30 gramų žuvies, miokardo infarkto rizika yra bene perpus
mažesnė, negu jos nevalgantiems. Lašišoje esančios omega-3 rūgštys, kurių
žmogaus organizmas pats negamina, mažina blogojo cholesterolio kiekį, trombų
susidarymo galimybę, gerina kraujotaką, todėl mažėja ir reali rizika susirgti
širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis.
Jauna oda ir sveiki plaukai. Gerieji riebalai esantys lašišoje turi priešuždegiminį
efektą. Šios žuvies valgymas padeda apsaugoti odą nuo nudegimų dėl saulės ir
nuo odos vėžio. Žuvies vartojimas padeda išsaugoti mimikos raumenų tonusą ir
neleidžia odai suglebti, taigi lašiša, turinti daug polinesočiųjų riebiųjų rūgščių,
panaikina veido raukšles ir puikiai pakeičia plastinę chirurgiją. Be to, šios
žuvies baltymai įsisavinami kelis kartus geriau nei mėsos ir virškinant beveik
neišskiria toksinų, o tai garantuoja puikią veido odos spalvą. Žuvyje yra ir
antioksidantų, kurie taip pat puikiai veikia odą, užkirsdami kelią raukšlių
susidarymui ir atitolindami odos senėjimo procesus. Jei slenka plaukai, žuvų
taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys, maitindamos plaukų folikulus,
sustabdys plaukų retėjimą, paskatins jų augimą, padės sustabdyti plaukų
lūžinėjimą, atstatyti ir išsaugoti plaukų sveiką spindesį ir paslankumą.
Apsauga nuo vėžinių susirgimų. Japonijoje, kur nuo seno įprasta valgyti daug šviežios žuvies,
japonės moterys krūties vėžiu serga net penkis kartus rečiau nei moterys ar
Europoje. Krūties vėžio plitimą stabdo žuvų taukai. Lašiša padeda apsisaugoti
ir nuo inkstų vėžio. Šioje žuvyje esančios maistinės medžiagos ir mineralai
efektyviai prisideda apsaugant inkstų ląsteles nuo karcinomos, kuri yra
dažniausiai pasitaikanti inkstų vėžio forma. Taigi lašiša yra naudinga
virškinimo traktui, nes sumažina tikimybę susirgti kai kuriais vėžio tipais.
Žmonės, kurie valgo lašišą, rečiau serga krūties, gaubtinės žarnos, stemplės,
ryklės, kasos, burnos, kiaušidžių, skrandžio ir tiesiosios žarnos vėžio tipais.
Stipri imuninė sistema. Vienas iš svarbiausių imuninės sistemos stiprinimo būdų yra
tinkama ir visavertė mityba, o būtent lašišoje yra gausu imuninės sistemos veiklą
gerinančių mikroelementų – kalio, seleno, cinko ir geležies. Daugybė atiktų
tyrimų įrodo, kad pakankamai šviežios žuvies valgantys žmonės rečiau serga ne
tik peršalimo, bet ir kitomis ligomis.
Ar žinojote, kad?
·
Žuvyje
esančios omega-3 rūgštys priverčia deginti riebalus. Jos padeda organizmui
išskirti sotumo hormonus, kurie sumažina alkio jausmą ir paspartina medžiagų
apykaitą.
·
Padeda
išlaikyti gerą nuotaiką. Omega-3 riebalų rūgštys mažina depresiją.
·
Dėl
omega-3 riebalų rūgščių žuvyje beveik nesikaupia toksinai, todėl valgant lašišą
nereikia jaudintis dėl joje susikaupusių kenksmingų medžiagų.
Kaip atpažinti šviežią lašišą?
Norint, kad organizmas iš bet kokio
produkto pasisavintų visas naudingąsias medžiagas, šį reikia valgyti šviežią.
Tačiau lašiša, kol patenka ant stalo, nukeliauja dar ilgą kelią – žvejų laivais
Baltijos jūroje sugauta žuvis yra iškart dedama į ledo pripildytas dėžes,
vėliau jos perkeliamos į specialius transportavimo konteinerius, turinčius
šaldymo įrangą, vėliau į sandėliavimo patalpas, kol, galiausiai, atkeliauja ant
prekybininkų stalų. Tačiau dėl to, kad lašiša šaldyta, nereikia sukti galvos –
šaldytos žuvies kokybė nėra blogesnė nei šviežios, be to, net ir užšaldžius
išlieka visos maistinės vertybės. Taigi kaip atpažinti, kad ši žuvis dar nėra
praradusi savo stebuklngų galių ir dar yra tinkama gaminimui?
Akys. Lašišos akys turi būti skaidrios ir išsipūtusios. Jei akys jau
įdubusios ir pabalusios – žuvis pastovėjusi.
Žiaunos. Svarbu atkreipti dėmesį į žuvies žiaunas – jos būna ryškiai raudonos
spalvos. Jeigu matomi kažkokie pakitimai, žiaunos blankios, vadinasi, lašiša
jau yra pastovėjusi.
Kvapas. Lašiša turi skleisti tik šviežią žuvies kvapą, jokių pašalinių ar
specifinių kvapų neturėtų būti.
Žvynai. Sveikosios žuvies žvynai yra stambūs ir jie turi būti prigludę
prie odos, kitokiu atveju reikš, kad žuvis nėra šviežia.
Kieta oda. Esminis šviežios žuvies požymis – ją paspaudus, oda turi išlikti
kieta, tvirta ir elastinga. Jei ji įdumba ir neatsistato, vadinasi, žuvis yra
pastovėjusi ir jos galiojimo laikotarpis pasibaigęs.
Be gleivių. Ant žuvies neturi būti jokių gleivių, negana to, pačios lašišos konsistencija
turi būti gera.
10 žingsnių, kaip teisingai paruošti
žuvį
Daugelis žmonių dažniausiai perka
jau išdorotą žuvį, nes tuomet viskas labai paprasta – telieka pagardinti
prieskoniais ir dėti į kepimo indą. Tačiau nemažai žmonių visgi renkasi dar
neišdorotą lašišą – ji šiek tiek pigesnė. Be to, išdorotos lašišos yra didesnis
plotas, kuris kontaktuoja su deguonimi, o tai skatina pūvimą, tuo tarpu,
neišdorotą žuvį galima laikyti ilgiau. Taigi kaip teisingai paruošti neišdorotą
lašišą?
1.
Nukirpti
pelekus. Tam prireiks virtuvinių žirklių –
jomis pelekai kerpami prie
2.
Nuskusti
žvynus. Tinkamiausia naudoti žvynų skutiklį
arba sunkaus peilio bukosios geležtės pusę. Žuvį skusti nuo uodegos iki galvos.
3.
Naudoti
vandenį. Praustuvė arba vonelė su šaltu
vandeniu – puiki priemonė nepageidaujamiems žvynų fejerverkams virtuvėje
gesinti. Pamerkus skutamą žuvį, skutimo procesas tampa švaresnis ir
sklandesnis.
4.
Išskrosti
žuvį. Savaime suprantama, čia svarbiausia – aštrus peilis. Jį reikia
įbesti pilvo pusėje prie pat uodegos, bet ne per giliai. Skrosti galvos
kryptimi. Baigiant šį judesį, prie galvos naudoti žirkles.
5.
Išimti
vidurius. Vidurius pirmiausia atsargiai pakelti
nuo uodegos, o tada judėti į galvos pusę. Juos nupjauti prie žuvies žiaunų.
Labai svarbu nepažeisti tamsiai žalios tulžies – pasileidusi ji smarkiai
pagadins žuvies skonį.
6.
Pašalinti
žiaunas. Pirmiausia reikia nukirpti žiaunas
iš abiejų galvos pusių ties jų prisitvirtinimo vieta ir tuomet žiaunas ištraukti.
Tada baigti kirpti tai, kas liko.
7.
Neišmesti
galvos. Žuvies galvą rekomenduojama
nupjauti, tačiau nereikia skubėti jos išmesti – juk galima išvirti gardų
sultinį ar žuvienę. Galvą gali būti paliekama, jei ketinama žuvį rūkyti arba ją
farširuoti. Farširavimas – menas, kurį geriausiai įveikia kantrios ir
patyrusios kulinarės. Dažniausiai tai daroma ypatingesnėmis progomis – siekiant
sukurti puošnumo įspūdį.
8.
Išvalyti
pilvą. Nugramdyti žarnelės formos inkstus
– jie yra po plona odele prie stuburo. Neretai ši vieta tiesiog praslysta pro
neįgudusią akį.
9.
Išplauti
skrodeną. Išskrostą žuvį nuskalauti po
tekančiu vandeniu.
10.
Neskubėti
lupti odos. Su oda kepama lašišos filė – taip jos
gabaliukai išlieka sultingesni.
Greta Šliurpaitė
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą